Psykoterapibiennale 2025

«Psykoterapi et knapphetsgode? – Etiske og faglige dilemmaer i spennet mellom behov og ressurser.»

Årets Psykoterapibiennale ønsker å få frem betydningen av psykoterapi og terapeutisk tilgjengelighet for de som er i behov av slike tjenester. Hvordan forvalter vi vår kompetanse best mulig? Hvilke pasienter får prioritet og hvilke etiske og faglige dilemmaer reiser det? Hva slags politiske føringer må vi forholde oss til i dette arbeidet? Og, ikke minst, er det et (ubestridelig) faktum at vi ikke kan hjelpe alle som trenger det?

Konferansen er lagt opp til praksisnære innblikk fra ulike deler av helsevesenet, og fra noe av det arbeidet Samarbeidsrådets institutter bedriver.

Sted Litteraturhuset i Oslo, Wergelandsveien 29, 0167 Oslo
Sal: Wergeland

Tid: Mandag 10. mars 2025, kl.09:00 – 15:30

Pris og påmelding: Kr. 350 (inkluderer en enkel lunsj og kaffe/te). Dette arrangementet er fullført.

Målgruppe: Helsemyndigheter, ledere i helsetjenestene, brukerorganisasjoner, fagpersoner og andre engasjerte

Program

09:00Velkommen og presentasjon av Samarbeidsrådet og Psykoterapibiennalen
Konferansier Julie Wasmuth
09:10Åpningsinnlegg ved politiker Kamzy Gunaratnam
09:25«Behandling i et perspektiv av etikk og menneskeverd når det gjelder de sykeste pasientene»
Randi Rosenqvist
09:50«Kan samtalebaserte og handlingsorienterte gruppetilbud på et DPS styrke både behandlingsprosesser for klienter og terapeuters opplevelse av et meningsfylt arbeid?»
Malin Wâstlund
10:15PAUSE
10:30Dikt ved Nina Haarklou
10:40«Mangler vi vurderingsevne i psykisk helsevern?»
Ivar Elvik
11:05«Klinisk helsepsykologi – hvordan psykologisk kunnskap kan hjelpe ved somatisk sykdom»
Nina Lang
11:30ENKEL LUNSJ MED KAFFE/TE
12:15Paneldebatt, Psykoterapi – et knapphetsgode?» ledet av Hanne Sofie Johnsen Dahl
• Helene Hedemark
• Arne Johan Vetlesen
• Eystein Victor Våpenstad
• Arne Holte
13:15PAUSE
13:35Sammensatte lidelser og tjenester under press – god behandling på ulike nivå?»
Alexandra Tenebroso
14:00«Å jobbe med forståelse – Makt-trussel-mening-rammeverket som faglig forankring»
Taran Buran Nærdal
14:25PAUSE
14:40Musikkinnslag ved Trygve Kongshavn
14:55«Fremtidens psykoterapi»
Helene Nissen Lie
15:15Avrunding av dagen
Last ned programmet

Seminaret søkes godkjent som vedlikeholdsaktivitet for psykologer

Foredragsholdere

Kamzy Gunaratnam er en norsk politiker (AP) og stortingsrepresentant for Oslo siden 2021, tidligere varaordfører i Oslo fra 2015. Hun har et sterkt sosialt engasjement, jobber for et mer inkluderende samfunn og er medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité.

Randi Rosenqvist er psykiater med lang erfaring i å arbeide med våre sykeste og farligste pasienter. Hun har blant annet vært overlege ved regional sikkerhetsavdeling på Gaustad, jobbet ved Ila fengsel, ved Regionalt kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri og hun var i en årrekke leder av Den rettsmedisinske kommisjon.

Malin Wâstlund har arbeidet som spesialfysioterapeut/kunst- og uttrykksterapeut på DPS Notodden, Sykehuset Telemark i snart 30 år. Hun er også lærer ved NIKUT og PhD-kandidat. Malin har videreutdanning i kunst- og uttrykksterapi, sensorimotorisk psykoterapi, mindful self-compassion, psykodrama, EMDR og DBR. Sammen med sexolog Beate Alstad har hun skrevet boken Omkamp! Seksualitetens utfordringer og gleder og utviklet et nytt gruppetilbud med fokus på å hjelpe overgrepsutsatte kvinner ta seksualiteten sin tilbake. Hun er også medforfatter til boken Mindfulness og medfølelse – en vei til vekst etter traumer.

Nina Haarklou er utdannet psykolog ved Universitetet i Oslo og kandidat ved Norsk psykoanalytisk institutt. Hun har tidligere arbeidet som psykolog på Prindsen mottakssenter, et lavterskeltilbud for personer med rusproblematikk. Hun jobber nå som leder for Sykepleie på hjul, et annet lavterskeltilbud for samme målgruppe. «Tårer på strå» er hennes første diktsamling.

Ivar Elvik er psykologspesialist, jobber som enhetsleder for en psykosesengepsot på Søndre Oslo DPS, OUS. Er underviser og veileder i kognitiv terapi, og sitter i styret i Norsk forening for kognitiv terapi. Er leder for fagutvalg voksenpsykologi for Psykologforeningen.

Nina Lang er psykolog med spesialitet i familiepsykologi, og har jobbet siste 15 år i feltet klinisk helsepsykologi som leder og psykologspesialist ved Enhet for psykiske helsetjenester i somatikken ved Diakonhjemmet Sykehus. Hun har sin faglige forankring i systemisk/relasjonell tenkning, kognitiv terapi, ACT og hypnose. Hun har spesiell interesse for klinisk helsepsykologi; hvordan man kan bruke psykologisk kunnskap for mennesker som også har fått sykdom eller skade i kroppen. Hun er tilknyttet Institutt for Aktiv Psykoterapi (IAP).

Hanne Sofie Johnsen Dahl er psykologspesialist i klinisk voksen og i psykoterapi. Hun er utdannet psykoanalytiker og gruppeanalytiker og har en doktorgrad i psykoterapiforskning. I dag er hun psykolog i avtalepraksis i Halden, universitetslektor ved Psykologisk Institutt, UiO, lærer og tidligere instituttleder ved IGA, samt underviser hun i dynamisk psykoterapi for terapeuter i Kina. 

Helene Hedemark er psykiater i avtalepraksis i Lillestrøm siden 2010, seksjonsoverlege ved Nedre Romerike DPS i 10 år før det. Medlem ved Institutt for Psykoterapi. Medlem og lærer ved Institutt for Gruppeanalyse og gruppepsykoterapi. Godkjent psykoterapiveileder Dnlf. Gjennom karrieren vært opptatt av tilbud om psykoterapi av relevant omfang og kvalitet til pasienter som trenger det og kan nyttiggjøre seg det, innenfor rammen av Psykisk helsevern.

Arne Johan Vetlesen er professor i filosofi ved universitetet i Oslo. Han er særlig opptatt av etikk og sosialfilosofi, og moral. Han studerte under Habermas ved Universitetet i Frankfurt am Main og har utgitt nærmere 30 bøker, blant annet «Smerte i vår tid» (2020).

Eystein Victor Våpenstad er psykologspesialist, barn, ungdom voksne, Psykoanalytiker og barnepsykoanalytiker, førsteamanuensis, dr.philos, ansatt ved Universitetet i Innlandet, institutt for psykologi. Forsker på sped- og småbarns psykiske helse og utvikling. Underviser og veileder ved IBUP og IPSY. Var avtalespesialist i Oslo i mange år.

Arne Holte er professor emeritus i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo og tidligere nestleder i Psykologiforbundet. Han er tidligere assisterende direktør, fagdirektør og divisjonsdirektør for psykisk helse i Folkehelseinstituttet. Holte har vært professor i klinisk psykologi ved Universitet i Tromsø, professor i medisinske atferdsfag ved Universitetet i Oslo, leder av Forskningsrådet ved Forskningsinstituttet Modum Bad, programsensor for profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Bergen, medredaktør av Tidsskrift for Norsk Psykologforening, psykoterapeut, familieterapeut, skole- og kommunepsykolog. Holte er en av landets fremste eksperter på samfunnsrettet forebygging av psykiske lidelser. 

Alexandra Tenebroso er en psykolog som jobber på en psykodynamisk miljøterapeutisk døgninstitusjon, med pasienter som har sammensatte vansker og behov for mer intensiv tverrfaglig behandling. Hun har tilknytning til Norsk Karakteranalytisk Institutt.

Taran Buran Nærdal er utdannet lege og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri. Hun har jobbet ved BUPA i Vestfold siden 2010 og var med i opprettelsen av Intensivt ungdomsteam i 2017. Hun har gjennomført 2-årig utdanning i psykoterapi ved psykoser ved SEPREP og sitter i dag i styret. De siste 10 årene har hun vært engasjert i forståelse av psykosefenomener som en reaksjon på menneskers livskontekst og har stilt spørsmål ved bruken av dempende medikasjon framfor et følelsesmessig rommende miljø for disse pasientene.

Trygve Kongshavn er fastlege og musiker, der han spiller gitar og synger egenkomponerte sanger. Han har vært nominert til Spellemannsprisen og har gitt ut platene «For liten og for stor» og «Verdens snilleste barn».

Helene Nissen Lie er psykologspesialist og professor ved Psykologisk Institutt, Universitetet i Oslo. Hun forsker på hvordan psykoterapi fungerer på tvers av pasientgrupper og behandlingstilnærminger. Hun har også forsket på hvilke egenskaper hos terapeuten som har betydning for prosess og utfall av psykoterapi og stress og emosjonelle byrder hos terapeuter. Hun er opptatt av hvordan vi best kan trene opp terapeuter til å gi effektiv behandling, og hva vi kan lære av spesielt erfarne terapeuter. Helene er også psykoanalytiker (Norsk Psykoanalytisk Forening) og har en privat praksis i Oslo.

Arrangør

Arrangøren av Psykoterapibiennalen er Samarbeidsrådet for utdanningsinstituttene i psykoterapi, som alle mottar støtte fra Helsedirektoratet.

Samarbeidsrådet består i 2025 av følgende institutter:

  • Institutt for barne- og ungdomspsykoterapi (IBUP)
  • Institutt for gruppeanalyse og gruppepsykoterapi (IGA)
  • Institutt for aktiv psykoterapi (IAP)
  • Institutt for mentalisering
  • Institutt for psykoterapi
  • Institutt for spiseforstyrrelser
  • Norsk forening for kognitiv atferdsterapi (NFKT)
  • Norsk institutt for kunstuttrykk og kommunikasjon (NIKUT)
  • Norsk karakteranalytisk institutt (NKI)
  • Norsk psykoanalytisk institutt (NPI)
  • Senter for psykoterapi og psykosial rehabilitering ved psykose (SEPREP)

Programkomiteen for Psykoterapibiennalen 2025 består av:

  • Audun Ulland, IGA
  • Melinda Ashley Meyer, NIKUT
  • Alex Tenebroso, NKI
  • Julie Wasmuth, IBUP
  • Martha Kristine Andersen, NPI
  • Lene Chr Holum, IAP